Jeg tok laser og medisin

Det var en krevende fase og jeg ante ikke opp ned på denne nesen min veldig lenge. Jeg så ikke selv hvor ille det tidvis faktisk var og den vokste seg større og større.

IMG_4349.JPG

Det avgjørende møte

På en god dag så den slik ut. Ikke så rød, men tydelig betent og hoven. Deler av det sminket jeg over og per la jeg faktisk ikke så mye merke til det, men i ettertid kan en jo stusse over akkurat det. Utrolig rart, for den var enorm. Hevelsen da altså.

Jeg var i et møte med Marianne Fjørtoft (gift med Jan Åge Fjørtoft) som driver et selskap som selger produkter for rosacea. Hun spurte når jeg sist hadde vært hos hudlege med dette og der ble jeg jammen svar skyldig. De hudlegene jeg tidligere hadde vært hos skrev ut Tetracyclin og det følte jeg ikke gjorde noe særlig for meg.

Marianne hadde samarbeid med Oslo Hudlegesenter jeg satte meg i kontakt med Hudlege Kjetil Guldbakke. Han ble redningen for meg på alle måter. Han konkluderte med at jeg hadde det som kalles Grad 3 av Rosacea og var tydelig på at dette kunne jeg kureres for.

Hudlege Kjetil Guldbakke er utdannet ved Harvard Medical School, Royal College of Surgeons og St. Olavs universitetssykehus, og er fagansvarlig for hudseksjonen til Lommelegen. Han er en av Norges mest erfarne innen laserbehandling av hudproblemer samt bruk av Botox mot rynker og svette.
IMG_4228.JPG

Laserbehandling

Vi satte i gang. Det første som ble gjennomført var laserbehandling. Bildene viser fra den dagen jeg startet og 13 dager etter behandling. Selve laserbehandlingen var ikke smertefull, men med det skal det sies at det heller ikke var spesielt deilig. Men jeg var i trygge hender og stolte på prosessen. Og ikke minst på Kjetil som hele veien fremstod kjempeproff og faglig dyktig.

Som nevnt er det flere grader av Rosacea:

Type 1: Erytematotelangiektatisk Type

Denne typen Rosacea kjennetegnes av rødhet i den sentrale delen av ansiktet med utsparing rundt øynene, sprengte blodkar, rød hud og tendens til rødming. Mange har symptomer som brennende og sensitiv hud.

Type 2: Papulopustuløs rosacea

Den vanligste typen Rosacea. Typiske symptomer er et gjentagende kviseliknende utslett i ansiktet, rød hud og tendens til sprengte blodkar.

Type 3: Phymatøs rosacea

En sjelden type Rosacea som er vanligst hos menn. Kjennetegnes av fet hud ved kinn, nese og panne. Kan ubehandlet med tid føre til forstørret nese (såkalt rhinophym).

Type 4: Okulær Rosacea

En andel av pasienter med rosacea får kronisk betennelse på øynene. Forekomsten har i ulike studier varierte 3-58%. Vanlige øyesymptomer er svie, kløe og tørrhet.

3552881880204353706.JPG

Påsken 2015

Sånn så jeg ut hele påsken 2015 og jeg dekket den til med bomull og plaster. Holdt meg inne og i ro, lot huden pleie seg selv.

Samtidig startet jeg på medisin og den skal sies var sterke saker. Isotretinoin kapsler vurderes for å redusere produksjon av talg og den medisinen ble jeg satt på. Den har en del bivirkninger og disse ble jeg opplyst om. Tørre slimhinner, blant annet, og aldri har leppene mine vært tørrere.

I tillegg fikk jeg beskjed om at jeg ikke kunne trene med høy puls noe ei lite fjelltur den sommeren tydelig indikerte da jeg opplevde mitt først angstanfall fordi jeg ikke fikk nok okysgen. En skikkelig skremmende opplevelse og jeg fikk stor respekt for dem som lever med angst. En skal IKKE kimse av det for jeg ble skikkelig redd da jeg opplevde ikke å få puste skikkelig.

Jeg gikk på medisin i seks måneder og etter det fikk jeg en salve jeg smører på nesen to ganger i uken. Jeg passer på hva jeg spiser for jeg ser tydelig at dette henger sammen med hva som beveger seg gjennom tarmene.

Kjetil kan jeg i hvertfall anbefale på det varmeste og er ikke sponset for å si det.